Igal isikul õigus saada teavet ja tema kohta käivaid isikuandmeid andmete töötlejalt

Tänapäeva infoühiskonnaajastu taustsüsteemil töödeldakse väga paljusid isikuandmeid, sest andmete liikumine on jäetud üldjuhul kasutajaliidese taha infosüsteemide omavaheliseks tööks. See tähendab, et andmeid töödeldakse erinevate andmekogude, standardlahenduste ja infosüsteemide vahel oma ülesannete täitmiseks. Lisaks töödeldakse andmeid eraõiguslike isikute poolt (kellele andmeid on vabatahlikult edastatud).

Isikuandmete kaitse seadus on näinud sellisteks juhtumiteks isiku õiguste kaitseks isiku õiguse nõuda andmete töötlejatelt tema kohta käivate andmete töötlemise eesmärke, konkreetseid isikuandmeid jms.

Isikuandmete kaitse seaduse alusel peavad andmete töötlejad avaldama isiku soovil järgmise info:

1) tema kohta käivad isikuandmed;
2) isikuandmete töötlemise eesmärgid;
3) isikuandmete koosseisu ja allikad;
4) kolmandad isikud või nende kategooriad, kellele isikuandmete edastamine on lubatud;
5) kolmandad isikud, kellele tema isikuandmeid on edastatud;
6) isikuandmete töötleja või tema esindaja nime ning isikuandmete töötleja aadressi ja muud kontaktandmed.

Isikuandmete kaitse seaduse alusel on andmesubjektil õigus saada isikuandmete töötlejalt enda kohta käivaid isikuandmeid.

Isikuandmete töötleja on kohustatud andma andmesubjektile teavet ja väljastama nõutavad isikuandmed või põhjendama andmete väljastamisest või teabe andmisest keeldumist avalduse saamise päevale järgneva viie tööpäeva jooksul, kui seadusega ei ole antud pikemat või lühemat tähtaega.